juli 17

0 comments

32 Overtuigingen en twijfels die je kan hebben in relaties

Overtuigingen en Twijfel in Relaties:
Veel van deze overtuigingen zijn diepgeworteld en onbewust, en ze kunnen een significante invloed hebben op hoe we onze relaties benaderen en ervaren. Het is essentieel om deze overtuigingen te herkennen en te begrijpen hoe ze onze gedachten en acties beïnvloeden. Alleen dan kunnen we beginnen ze los te laten en een gezondere, meer liefdevolle benadering van relaties ontwikkelen.
Welke herken jij?


1. Je moet heel erg verliefd zijn:

Het idee dat intense verliefdheid meteen moet bestaan, kan leiden tot onnodige twijfels als dat gevoel niet onmiddellijk aanwezig is. Verliefdheid kan groeien met de tijd.


2. Je relatie moet op een bepaalde manier beginnen:

Het beeld van een 'perfecte start' van een relatie kan schadelijk zijn. Elke relatie heeft een uniek begin, en het begin zegt niets over de toekomst.


 3. Hij moet weten wat hij moet doen om me gelukkig te maken:

Verwachten dat de ander zonder communicatie weet wat jou gelukkig maakt, is onrealistisch en kan leiden tot teleurstelling en twijfel.


 4. Ik ben liefde niet waard:

Een diepgewortelde overtuiging dat je liefde niet verdient, kan relaties saboteren en zorgen dat je de liefde die je krijgt niet gelooft.


 5. Als het te veilig voelt, ben ik aan het settelen:

Een veilige relatie is niet gelijk aan settelen. Veiligheid is juist essentieel voor diepe liefde en intimiteit.


 6. Alle goede mannen/vrouwen zijn bezet

Deze overtuiging maakt het moeilijker om open te staan voor nieuwe relaties en kan leiden tot onnodige twijfels over de intenties van de partner. 


7. Ik ben voorbestemd om alleen te blijven

Het geloof dat liefde niet voor jou is weggelegd, kan ervoor zorgen dat je relaties saboteert en constant twijfelt aan je partner.


8. Twijfel is een slecht teken

Twijfel hoeft niet negatief te zijn. Het kan deel uitmaken van een gezonde relatie en betekent niet automatisch dat er iets mis is.


9. Je moet het spannend houden, anders is het gedoemd om te mislukken

Het verlangen naar constante spanning kan ervoor zorgen dat je de stabiliteit en het comfort van een relatie niet waardeert en daardoor gaat twijfelen. 


10. Als je teveel ruzie maakt, betekent het dat dit niet de ware is

Ruzie maken is normaal en kan zelfs constructief zijn. Het gaat erom hoe je ruzie maakt en of je er samen sterker uitkomt. 


11. Het mag niet te makkelijk gaan

Het geloof dat echte liefde moeilijk moet zijn, kan leiden tot onnodige spanningen en twijfels in een relatie die eigenlijk goed verloopt.


12. Je kunt geen liefde én passie hebben

Liefde en passie kunnen samen bestaan. Het is een misvatting dat je moet kiezen tussen een liefdevolle en een passievolle relatie. 

13. Een relatie is hard werken

Hoewel relaties moeite kosten, betekent dat niet dat ze altijd moeilijk moeten zijn. Een goede relatie kan ook makkelijk en natuurlijk aanvoelen. 


14. Lang en gelukkig bestaat niet meer:

 Langdurige gelukkige relaties zijn mogelijk. Het geloof dat dit niet bestaat kan je ontmoedigen om moeite te doen voor je relatie. 


15. Ik ben niet goed genoeg

Het gevoel van ontoereikendheid kan ervoor zorgen dat je continu twijfelt aan je relatie en je partner, zelfs als er geen reden voor is. 


16. Alle mannen gaan vreemd

Deze overtuiging creëert onnodige achterdocht en twijfel in je relatie, wat de vertrouwensbasis kan ondermijnen. 


17. Ik word toch gekwetst

De angst om gekwetst te worden kan je weerhouden van het volledig openen naar je partner en kan leiden tot twijfels en afstandelijkheid. 


18. Ik verdien het niet

Het geloof dat je geen liefde verdient, kan ervoor zorgen dat je jezelf saboteert en twijfelt aan de oprechtheid van je partner's liefde.


19. Ik mag niet álles hebben

Het gevoel dat je niet alles mag hebben wat je wilt in het leven kan leiden tot twijfels over je relatie, zelfs als alles goed gaat. 


20. Ik ben niet lovable

Deze diepgewortelde overtuiging kan ervoor zorgen dat je twijfelt aan de intenties van je partner en je relatie ondermijnt.


21. Ik ben teveel

Het gevoel dat je teveel bent kan ervoor zorgen dat je jezelf inhoudt en twijfelt aan de liefde van je partner als je jezelf volledig laat zien. 


22. Het is niet voor mij weggelegd

Het idee dat ware liefde niet voor jou is kan ervoor zorgen dat je elke relatie met twijfels en scepsis benadert. 


23. Ik moet problemen oplossen:

 Als je altijd de 'fixer' bent, kun je je ongemakkelijk voelen in een probleemloze relatie en daardoor gaan twijfelen.


24. Ik mag niet gelukkiger zijn dan mijn moeder/broer/zus/beste vriendin

Het gevoel dat je niet gelukkiger mag zijn dan anderen kan ervoor zorgen dat je je eigen geluk saboteert en twijfelt aan je relatie. 


25. Ik kan hem toch niet geven wat hij nodig heeft

Deze overtuiging kan leiden tot twijfels over je capaciteiten en waarde in de relatie, zelfs als je partner gelukkig is met jou.


26. Een relatie betekent dat iemand over mijn grenzen heen gaat

Angst voor grensoverschrijding kan je weerhouden van het volledig openen naar je partner en leiden tot twijfels en afstand. 


27. Ik kan alleen gelukkig worden in mijn relatie als ik de juiste keuze maak

Het geloof in de 'perfecte keuze' kan leiden tot constante twijfels en onzekerheid, omdat je bang bent de verkeerde keuze te maken. 


28. Als ik niet de juiste keuze maak, en we gaan scheiden, is dat mijn schuld

Dit legt een enorme druk op je beslissing en kan leiden tot verlammende twijfels over je relatie. 


29. Als ik de ware tegenkom, moet ik dat meteen zeker weten

Het geloof dat je meteen zeker moet zijn, kan ervoor zorgen dat je een relatie opgeeft bij de eerste tekenen van twijfel. 


30. Voordat ik mijn grote liefde tegenkom, moet ik eerst meer van mezelf houden/harder aan mezelf werken

Het idee dat je eerst perfect moet zijn voordat je liefde kunt vinden, kan leiden tot voortdurende twijfels en onzekerheid over je huidige relaties. 


31. Ik moet mooier/beter/slimmer zijn om de ware tegen te komen

Het gevoel van ontoereikendheid kan ervoor zorgen dat je de liefde die je ontvangt in twijfel trekt en je relatie ondermijnt.


 32. Ik kan niet volledig mezelf zijn, want dan word ik sowieso afgewezen

De angst om afgewezen te worden als je jezelf bent, kan ervoor zorgen dat je jezelf inhoudt en twijfelt aan de oprechtheid van je partner's liefde.



Mogelijks heb je één of meerdere belemmerende overtuigingen ontdekt die je liefdesgeluk of zelfs ideale relatie in de weg staan. 

Kan zijn dat je je nu teleugesteld bent of boos voelt op je verleden. Bekijk het zo : Weten is de eerste stap, ermee aan de slag gaan is een enorme groeikans naar liefde zelfzekerheid en zelfvertrouwen. 

Ontdek via een gratis verkennend gesprek hoe jouw ideale parner kan aantrekken en ook behouden en hoe je meer diepgang krijgt voor een veilige liefdevolle oprechte verbinding.  


Hoe dan?

Relatie doorbraak coaching 1 op 1  

Een 1 day retreat de transformatie naar een ideale relatie

Voor koppels 

2025 jouw beste jaar ooit GRATIS online 16 setember 9 u of 20u  

niet te missen tips waar je onmiddelijk mee aan de slag kan 




Tags


Dit vind je misschien ook leuk

Bindingsangst
Intimiteit in relaties
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}