juni 24

0 comments

Dankbaarheid

5 manieren om dankbaarheid te uiten - en waarom dat zo belangrijk is

Dankbaarheid: je hoort heel dikwijls dat het ontzettend goed voor je is. Onderzoeken bewijzen het ook: regelmatig dankbaar zijn, stilstaan bij alles waar je blij om bent, zo ervaar je veel minder stress. Zowel kleine als grote stressmomenten ervaar je minder. Je slaapt beter, je relaties versterken en het daalt je bloeddruk. Helemaal de moeite waard dus om te kijken hoe je dagelijks dankbaarheid kan ervaren!

Negatieve gedachten omdenken naar dankbaarheid

Wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, kun je die gedachte vervolgens beter de positieve kant op sturen. Dit zorg direct al voor meer dankbaarheid en positiviteit. Dit is nodig om te voorkomen dat je terechtkomt in een neerwaartse spiraal. vb: Je komt van je werk, gaat nog wat boodschappen doen en er staat een gigantische file aan de kassa. Je kan je daarin opwinden en negatief worden of omdenken. Je kan beslissen om deze wachttijd even te reflecteren hoe je dag verlopen is, wat voor positieve energie je zal tonen thuis en hoe je met volledige aandacht kan zijn bij het thuiskomen in jouw gezin.


Oefening baart kunst 5 tips 

Door regelmatig te oefenen hoe je in elke situatie een lichtpuntje kan ontdekken gaat dankbaar zijn voor elke situatie veel beter. Hier enkele manieren die jou kunnen helpen


1. Dankbaarheidsboekje.

Elke avond voor je gaat slapen schrijf op waar je dankbaar voor bent. Grote of kleine dingen zijn: je gezondheid, een dak boven je hoofd hebt, een mooie film, mooi weer. Wat het ook maar is. Voor het slapen stilstaan bij alles wat voor jou de moeite waard is, dan sluit je je dag op een positieve manier af. Onderzoek wees uit dat stresslevels hierdoor dalen, en je je kalmer voelt. En dat is weer gunstig voor je nachtrust!

2. Dankbaarheidsmeditatie.

Start de dag met een geleide dankbaarheidsmeditatie, je hoeft geen boeddhistische monnik te zijn om dit te kunnen. Je kan zo'n meditate vinden op youtube. Je start de dag om een positieve en rustige manier.


3. Stuur dankbaarheidsbriefje.

Spread the love! Dankbaarheid uitspreken kost geen geld en het is onuitputtelijk. Het geeft niet alleen een ander een super goed gevoel maar je krijgt ook zelf veel positieve energie. Waarom zou je de positieve effecten van dankbaarheid alleen voor jezelf houden wanneer je ook anderen er blij mee kunt maken? Stuur e en handgeschreven kaartje, een berichtje , geef een belletje aan iedereen aan wie je iets te danken hebt. De ontvanger zal blij verrast zijn dat je de moeite hebt genomen, zoiets ontvang je tenslotte niet elke dag.


4. Uit je dankbaarheid hardop.

Net zo waardevol als het sturen van een kaartje is het hardop uitspreken van je waardering. Bedank je partner, vrienden, familie en collega’s voor juist de kleine dingen en het feit dat ze er zijn. Misschien voelt het overdreven of vreemd, maar bedenk maar eens hoe jij het zou vinden om te horen dat iemand de moeite die jij doet of alleen al jouw aanwezigheid opmerkt en waardeert.


5. Bedank jezelf. 

Dit zou je zomaar kunnen vergeten. We zijn niet zo gewoon om onszelf bewust te waardevol te vinden. Je hoeft ook niet honderd keer “I am amazing” in de spiegel te roepen (mag wel natuurlijk!), maar het werkt super goed voor je eigenwaarde als je jezelf meeneemt in je dagelijkse dank-routine. Als je het moeilijk vindt om iets te verzinnen , bedenk dan dat je  dankbaar kan zijn voor álles wat je doet en voor wie je bent. Wees mild en bedank jezelf ook voor alles wat op je pad kwam, je fouten, vergissingen en leermomenten.Ben jij dankbaar voor het leven dat je toe nu toe had? 

Zou je het liever anders willen? 


Sofie 0473/97.06.30

(stuur een bericht en we maken een afspraak voor een  vrijblijvend gesprek)


We bespreken samen waar jij nu tegenaan loopt en hoe je dit kan oplossen. Tags


Dit vind je misschien ook leuk

Samen blijven uit gewoonte
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}