september 12

0 comments

Boost je zelfvertrouwen

“Ik hou van mij wordt nooit gezegd 

maar ik hou van mij ga ik toch zingen want ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt.”
– Harrie Jekkers.


En gelijk heeft hij.

Het lijkt evident voor sommige mensen, anderen vinden het arrogant om van jezelf te houden. En toch is dit de eerste en belangrijkste stap naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Pas als je van jezelf houdt, gun je jezelf een hogere standaard. Daarmee ga je automatisch beter zorgen voor jezelf en de mensen om je heen.

 

De perfecte appelboom

In hoeverre ben jij volgens jezelf geslaagd? Hoeveel hou jij van jezelf? 

Kleine oefening:

Geef jezelf eens een rapportcijfer.
0 betekent: ik ben mislukt.
10 betekent: ik ben perfect.

Super. Je hebt jezelf nu een cijfer gegeven. En waarschijnlijk heb je net als bijna iedereen geen 10 gegeven. Al hoop ik dat natuurlijk wel.

Dat is interessant!

Want een appelboom wil gewoon de meest fantastische appelboom zijn, geen perenboom.  

Daar hoeft niets aan gesleuteld te worden. Geen bezoekjes aan de psychiater, geen relatietherapie, gewoon in één keer goed. Wij mensen redeneren meestal heel anders. We kijken vooral naar wat er niet is en dat maakt ons een bijzondere uitzondering in de natuur. Erger nog: we veroordelen het. Want een 10 ‘kan toch nooit’ of een 10 is ‘wel heel arrogant’. Maar waarom eigenlijk?

 

Je verhaal wordt je identiteit

Geef jezelf eens een super hoog cijfer 106.003.000 Jij bent gewoon al perfect. Het is alleen veel leuker en fijner om naar te kijken. Kijk maar eens hoe het voelt als je in plaats van een zesje een 106.003.000  bent.


Heel je leven hebben mensen verhalen aan je verteld. Sommige geloof je, andere leg je naast je neer. De verhalen die je keer op keer hoort, blijven logischerwijs beter plakken en vroeg of laat heeft dit verhaal zich als jouw waarheid in je genesteld. Je bent stiekem je eigen verhaal geworden. Je verhaal wordt je identiteit.

Als je bijvoorbeeld in je pubertijd een paar keer een blauwtje hebt gelopen en je bent harteloos afgewezen, is de kans heel groot dat je bent gaan geloven dat je misschien niet veel waard bent. Dat je misschien niet mooi genoeg of goed genoeg bent. Je hebt jezelf een lager cijfer gegeven en bent genoegen gaan nemen met minder.


Welk verhaal vertel jij?

Er zullen altijd verhalen verteld worden, telkens weer, het mooie is dat  jij kunt kiezen welke verhalen jij jezelf wilt vertellen. De meeste verhalen zijn namelijk onzin. Ze zijn niet van jou. Waar het om gaat is dat je jezelf een fantastisch verhaal vertelt en dat je dat steeds weer blijft herhalen.
Geef jezelf nu maar een heel hoog cijfer.  Misschien ervaar je zelfs stiekem al een glimlach in jezelf bij de gedachte aan jouw nieuwe cijfer.
Heb je nog moeite met deze stap, bedenk dan dat je alle verhalen uit je verleden zelf verzonnen hebt. Niet dat er niets heeft plaatsgevonden in jouw leven. Je hebt er alleen een eigen versie (en dus een eigen verhaal) van gemaakt. We zijn hier allemaal heel goed in. Zet maar eens honderd mensen in een ruimte die allemaal hetzelfde meemaken. Het maakt niet uit wat het is. Ze zullen een week later allemaal een andere versie vertellen van wat er is gebeurd. Liegen ze dan? Nee, ze vertellen hun versie van het verhaal. En dus is het verhaal tegelijkertijd waar en niet waar!


Op de spiegel

We zijn allemaal wandelende verhalenmachines, het helpt om jezelf vanaf nu alleen nog maar positieve en krachtige verhalen cadeau te doen. Het is niet veel meer dan een keuze. Dus begin met het ‘upgraden’ van het verhaal over jezelf. Geef jezelf een fantastisch cijfer.
Schrijf nu jouw nieuwe geluksgetal op je spiegel. Gebruik je fantasie om dat zo krachtig mogelijk te doen. Alles werkt, van een praktische post-it tot felroze lippenstift.
Iedere morgen en iedere avond kijk je als vanzelf even naar dit belachelijke cijfer. Glimlach als je ernaar kijkt. Je zult zien dat het snel zal wennen. Je bent bezig om de beste versie van jezelf te worden en dat voelt vreselijk goed. Eigenliefde is het begin van een levenslange romance. En als het getal een beetje comfortabel begint te voelen? Dan zet je er gewoon een paar nullen achter…

Gun jezelf tijd en aandacht

Omarm jezelf, heb jezelf lief, erken je waarden talenten en gaven, normen en grenzen.  

Omring je met mensen die je waarderen om wie je bent.

Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Je bent helemaal ok zoals jij bent. 

Verbind jezelf met de natuur, je intuïtie, je zelf helend vermogen. Je bent geboren en je mag er helemaal zijn. Tags


Dit vind je misschien ook leuk

Samen blijven uit gewoonte
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}