februari 8

0 comments

Spijt, zoek de boodschap

Zoek de boodschap die spijt, jaloezie, angst en pijn je komen vertellen. Je hebt misschien het idee dat je sommige emoties niet zou mogen hebben. Spijt bijvoorbeeld, is zo'n ongewenste emotie. Je kan het toch niet meer veranderen.' Spijt is zinloos!' roep je dan. jaloezie is ook zoiets: in Disneyfilms zijn jaloerse mensen meestal groen en kwaadaardig, zoals de heks in Sneeuwwitje. Niemand zegt graag over zichzelf dat 'ie jaloers is. Of heimwee - ook zo'n emotie die je liever zou verstoppen. Want heimwee is kinderachtig, vind je eigenlijk en daarom doe je maar net alsof het er niet is, als je eens eenzaam en alleen bent. Je mag die emoties niet hebben van jezelf en als het per ongeluk toch gebeurt, verstop je ze. Onderzoek  je verborgen boodschap. 


Waarom spijt een eindeloze bron van informatie is

Over nostalgie denken we vaak net zo. Vroeger was alles beter, verlang je naar vroeger met pijn in het hart? Het gaat niet om het verleden maar een wens naar de toekomst.

Emoties als spijt heimwee jaloezie, verdriet, angst..bekijk ze. Want in werkelijkheid gaan die emoties over je toekomst. Probeer eens of het lukt om zo'n gevoel te zien als een eindeloze bron van informatie. Je laat namelijk genadeloos aan jezelf zien waar je blijkbaar behoefte aan hebt.


De informatie die in spijt en jaloezie schuilt

Spijt is niks anders dan een omgekeerd verlangen. Je bent alleen jaloers op mensen die iets hebben, kunnen of doen wat je zelf zou willen.

Je hebt alleen heimwee als je liever op een andere plek bent en je wordt alleen nostalgisch als je in een andere situatie wilt zijn dan je nu bent.

Die emoties zijn helemaal niet negatief: ze maken je juist bewust van een vraag die je jezelf misschien zelden stelt: hoe zou je willen dat je leven is? Waar verlang je naar?

Het misverstand over nostalgie is bovendien dat je zou verlangen naar de omstandigheden waarin we toentertijd leefden en dat we weer terug zouden moeten naar die tijd.

 Alleen dat klopt niet. Het enige waar we naartoe terug willen, is het gevoel dat die omstandigheden bij ons oproepen: we willen ons veilig voelen en geborgen. Geliefd en thuis. We willen ons welkom voelen in ons eigen leven.


Tags


Dit vind je misschien ook leuk

Samen blijven uit gewoonte
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}