april 21

0 comments

7 kenmerken van een emotioneel stabiele volwassene

Woede uitbarstingen, koppig zijn, beeld zonder klank, ruzie maken, roepen en brullen, weglopen, grijpen naar verdovende middelen of verslavingen zijn kenmerken van getriggerde en ongeheelde pijn of verdriet van wat ooit gebeurde. Een uiting van een gevoel waar je niet mee om kan. Ook wel (jeugd)trauma genoemd bewust of onderbewust opgeslagen in jouw lijf. Ongeheeld trauma zorgt voor ontvlambare emotionele onstabiliteit, vooral zichtbaar in je meest intieme kring. 


Er bestaat geen mens zonder rugzak of kwetsuur 

Op een of andere manier krijgen we in ons leven te maken met emotionele of fysieke pijn. Afwijzing, pesten, gedumpt worden, niet gezien of belangrijk genoeg gevonden worden. We kregen misschien te maken met geweld, misbruik, alcoholisme, ouders die afwezig waren...


Wat je dagelijkst toont is niet wat je echt voelt

Mensen lopen niet te koop met wat gebeurde in hun leven, vaak ligt schaamte aan de basis. Je leerde mechanismes om te kunnen omgaan met je pijn en verdriet. Maar als je getriggerd wordt op je oude pijn kan je onverwachte heftig emotioneel reageren. 


7 kenmerken dat jij geheeld bent van een jeugdtrauma

1/ Ik kan mijn grenzen aangeven

Ik beslis met wie ik tijd doorbreng aan aan wie ik mijn energie geef 

Ik kan neen zeggen ook als een ander niet akkoord is 

Ik kan weggaan van vervelende situaties zonder me schuldig te voelen 


2/ Ik mag fouten maken

Ik sta mezelf toe om te mislukken, fouten te maken en imperfect te zijn 

Ik spreek lief en aardig en met compassie tegen mezelf 

Ik eer alles van mijn mens zijn en hou van elk onderdeel van mezelf


3/Ik laat me niet controleren of manipuleren 

Ik kan je vertellen dat je professionele hulp nodig hebt

Het is niet mijn taak om een ander te fixen of hun crisis op te lossen

Ik laat mensen toe dat ze de gevolgen dragen van hun keuze en acties 

4/ Ik vertrouw mezelf en weet wat het beste voor me is 

Ik maak mijn eigen beslissingen zonder druk of advies van anderen

Ik kan uitnodigingen afslaan als ik dat wil 

Ik hoef niets uit te leggen of me te verantwoorden voor mijn keuzes 


5/ik bewaak mijn kalmte en rust 

Ik moet niet de bemiddelaar, redder, helper of fixer zijn 

ik eer mijn gezondheid en gemoedsrust ook als anderen dit niet doen 

Ik kan van gedacht veranderen als ik nieuwe informatie heb


6/ Ik kan voor mezelf opkomen

Ik kan anderen laten weten wat ik denk en hoe ik me voel op een respectvolle manier

Als ik me niet goed voel kan ik de pauzeknop indrukken 

Ik hoef niet van gedacht te veranderen als anderen teleurgesteld zijn, volwassen kunnen omgaan met teleurstelling 


7/ Mijn leven creëer ik zoals ik wil

Ik beslis wat mijn een goed gevoel geeft en wat ik wil doen 

Ik neem mijn gave, mijn talenten mijn wensen en verlangens serieus 

Mijn focus gaat naar wat ik belangrijk vind ook al zijn anderen niet akkoord


Zeg jij CHECK op alle vorige stellingen?

Of merk je dat je toch nog te veel je gedrag aanpast aan een ander, niet je eigen leven leeft, te veel rekening houdt met een ander of jezelf wegcijfert? Dit voelt wellicht ongemakkelijk. Te lang jezelf negeren geeft veel meer kans op depressie en burnout. Tags


Dit vind je misschien ook leuk

Samen blijven uit gewoonte
Van single naar samen
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}