februari 2

0 comments

Stress, hoe ga jij er mee om?

Stress, overspannenheid, burn-out... 1 op de 6 Belgen krijgt ermee te maken gedurende zijn leven. Zit het in onze mentaliteit? Hangt de gevoeligheid af van geslacht? En hoe voorkomen en genezen we het?

Beroepsziekte nummer één van de 21ste eeuw

Duizenden mensen lopen gedurende hun leven het risico op een burn-out. Daarnaast onstaat 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim door stress. De andere 64% heeft te maken met onze gezondheid, zorgen om geliefden en financiële problemen. In onze samenleving is 'druk' een acceptabel antwoord op de vraag hoe gaat het met je. Diezelfde druk zorgt bij veel mensen voor lichamelijke klachten   

Vrouwen en stress als cohesie?

Vrouwen hebben dubbel zoveel kans op stress en burn-outklachten. Dit komt doordat ze tegelijkertijd veel ballen in de lucht houden. Er wordt zelf beweerd dat vrouwen meerdere zaken tegelijk kunnen doen, multitasken.

Multitasken geeft stress. Je kan niet alles goed en op hetzelfde moment doen. Hierbij komt dus een ontzettende druk kijken. Bovendien maken vrouwen meer stresshormoon aan en blijft deze langer aanwezig in hun lichaam.

Risico op burn-out

Pak jouw angst, onrust en stress aan voor het te laat is. Wanneer klachten blijven aanhouden, loop je risico op burn-out. Dan verdwijnt de energie volledig uit je lichaam en functioneer je niet meer. Een burn-out overlever zal je vertellen dat het een waardevolle, leerrijke tijd was. Een alarmbel van jouw lichaam om beter en dieper te luisteren naar jouw wensen en jouw verlangens. Gelukkig is het nooit te laat om bij te leren. 

Maar wat is dat nu, stress? 

Stress is een chemische reactie die we ervaren wanneer een (toekomstige, denkbeeldige of voorbije) actie spanning of druk veroorzaakt. Stress heeft een doel. We komen in de flight- of fightmodus. Het zorgt ervoor dat we kunnen weglopen of de situatie bij de horens vatten. Wanneer stress opstapelt, dat gebeurt sneller dan je denkt, is het allesbehalve bevorderlijk. Je blokkeert, kan je minder goed concentreren, prestaties worden minder en je voelt je constant gespannen. 






Tags


Dit vind je misschien ook leuk

Samen blijven uit gewoonte
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}