januari 30

0 comments

Angst, wat doet het met jou?

Bestaat er iets als je brein herprogrammeren om minder angstig en negatief te zijn? Wat doen angstige gevoelens met je brein? Raar, maar waar maar het is eenvoudig. Niet tegenstaande vraagt het wel wilskracht en oefening. Klaar om te herprogrammeren? Daar gaan we!

Angst is een gevecht?

Je voelt het in je hele lijf. Het geeft stress en een gevoel van onbehagen. Dit komt doordat je lichaam een chemische reactie start. Je maakt hormonen aan om je klaar te stomen voor een actie. Dit wordt ook de flight- of fightmodus genoemd. Je hebt morgen bijvoorbeeld een examen, operatie of belangrijke meeting. Je ervaart een gevoel van schrik. Het teken dat je dit voelt, is omdat het heel belangrijk voor je is. Je lichaam startte de chemische reactie op als overlevingsmechanisme. Angst zie je dus beter niet als een gevecht met jezelf, maar als een overlevingsstrategie voor jezelf.

Laat het niet langer je leven uitputten

Wanneer je angst voelt terwijl je je bevindt in een veilige omgeving, produceert je lichaam dezelfde stresshormonen. Het mechanisme wordt hier dus foutief opgeroepen. Door te vaak te denken aan angstige momenten raakt je lichaam uit balans en op langer termijn uitgeput. Voor je het weet kan het je leven overnemen. Het verhindert je om dingen te doen waar jij van houdt. Beslis om angst je geen beperkingen meer op te laten leggen. Enkel wanneer je de confrontatie aangaat, zal je angst minder erg worden.

Hoe ga je ermee om?

  1. Bijt door in plaats van weg te lopen. Er gebeurt niets levensbedreigend. "Oef, wat een opluchting!", denkt je brein. Herhaal dit meermaals. Zo zal je angst stap per stap verminderen.  
  2. Pas je gedachten aan door ze op te delen in kleine stukjes. Laat jezelf toe zo'n stukje te proberen ook al maakt het je angstig. Treed uit je comfortzone en stretch deze zone. 
  3. Just do it 🙂

Tags


Dit vind je misschien ook leuk

Intimiteit in relaties
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}