maart 11

0 comments

Vergroot je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is misschien wel dé beslissende factor wanneer het aankomt op voldaan en gelukkig zijn. Maar waarom, en nog belangrijker, hoe krijg je meer zelfvertrouwen?


Waarom wil je je zelfvertrouwen vergroten?
Sommige mensen lijken te worden geboren met bergen zelfvertrouwen, anderen zijn er hun hele leven naar op zoek. Het mooie is dat ik heel erg geloof dat je zelfvertrouwen kunt leren. Vergroten van zelfvertrouwen is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen maar ik beloof je: uiteindelijk kom je er.

Vergroot je zelfvertrouwen in 10 stappen

1. Neem een besluit

Besluit dat je het waard bent. Op de inzicht avond leg ik je uit hoe je meer eigenwaarde kunt krijgen. Het is namelijk super belangrijk om te gaan geloven dat je het waard bent om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zonder dat geloof heeft het weinig zin om met de volgende punten aan de slag te gaan. Besluit NU dat je het waard bent om meer zelfvertrouwen te hebben en dat het oké is dat je ermee aan de slag gaat. Op dagen dat je wilt verdwijnen, wil je misschien stiekem juist gevonden worden.


2. Weet wat je kernwaarden zijn

Ieder mens heeft kernwaarden  Het is als het ware de blauwdruk van wie je bent. Kernwaarden hoef je niet te bedenken, maar alleen te ontdekken. Door te weten wat je kernwaarden zijn, wordt het een stuk makkelijker om keuzes te maken die goed bij je passen. Hierdoor zit je automatisch veel beter in je vel, waardoor het leven je makkelijker afgaat. Wie wil dat nu niet? Daarnaast wordt het, wanneer je je kernwaarden weet, makkelijker om je minder aan te trekken van wat mensen van je vinden.

Op de inzicht avond leg ik uit wat kernwaarden precies zijn. 


3. Vergroot je comfortzone

Vergroot je zelfvertrouwen door je comfortzone te vergroten. Dit is misschien wel de meest gebruikte zin in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. Buiten je comfortzone zou ‘de magie’ gebeuren. Hoe zit dat precies? Je comfortzone is immers waar je je veilig, vertrouwd en bekend voelt. Heerlijk! Waarom zou je er dan buiten moeten gaan zoeken naar geluk?
Weten wat je kernwaarden zijn kan je helpen: doen wat buiten je comfortzone, maar binnen je kernwaarden ligt, zorgt voor meer zelfvertrouwen en daarmee voor geluk en succes.


4. Ontdek je talent

Weten waar je goed in bent en dat regelmatig doen, zorgt voor een boost in je zelfvertrouwen. Je Talent is vaak iets wat in je zit, wat je makkelijk afgaat en waar je heel goed in bent. Het kan echter ook komen door jarenlange oefening: hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt. Vaak zit je talent in een andere hoek dan je denkt.


5. Stop met jezelf vergelijken

Stop met jezelf vergelijken. Met die collega die alle leuke opdrachten krijgt, met die vrouwen in de gym een mooi figuur hebben, met dat familielid dat altijd op vakantie is… Stop it. Jouw leven vergelijken met dat van een ander heeft werkelijk geen enkel nut, behalve dat je je er ellendig van gaat voelen. Stop daarmee. Hun leven is jouw leven niet, en andersom. Jij bent je prachtige unieke zelf.


Wil je weten waar jouw onzekerheid vandaan komt, hoe je kiest voor jezelf en hoe je helemaal je eigen leven leidt vanuit zelfvertrouwen en volledig in je kracht? 

Kom dan naar een inzicht moment


6. Gebruik je jaloezie

“Jaloezie is toch juist géén goede eigenschap?”, denk je misschien. Maar Jaloezie kan een goede graadmeter zijn voor je verlangen. Wanneer je merkt dat je ergens jaloers op bent, ga dan eens na of je dat wat die ander heeft, doet of is iets is wat je zelf ook graag zou willen. Handig om te weten, dan kun je er namelijk actie op ondernemen! Lees hier meer over hoe jaloezie en spijt raadgevers zijn


7. Durf fouten te maken

Fouten zijn, in tegendeel tot wat de meesten van ons denken, hartstikke nuttig. Het maken ervan kan zelfs bijdragen aan je zelfvertrouwen wanneer je leert er op een andere manier naar te kijken. En wel zo: er is geen betere leermeester dan je laatste fout. Geef jezelf dus toestemming om fouten te maken: in deze video leggen we je uit waarom fouten maken belangrijk is en hoe je dat doet! Onthoud: perfectionisme is de laagste levensstandaard. Laat de controle los en begin te leven!

8. Stop met twijfelen, begin met doen

Van uitstel komt afstel. Wanneer je daarentegen elke dag iets doet wat je spannend vindt, voelt het alsof je de hele wereld aankunt! Hier enkele tips hoe je kan starten je doelen te bereiken  Accepteer dat het niet gelijk perfect hoeft te zijn, dat het oké is om fouten te maken, dat je gaandeweg zult leren en BEGIN.


9. Leer ‘nee’ te zeggen

Leer ‘nee’ te zeggen. Jouw tijd is kostbaar. En doe dit zonder jezelf te verantwoorden of uit te leggen waarom je ‘nee’ zegt. Door durven voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven, vergroot je je zelfvertrouwen aanzienlijk. Hoe meer je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Het is een manier van voor jezelf zorgen. Gezond te eten en regelmatig te bewegen horen daarbij, maar dit evengoed ook. Je agenda volproppen met dingen waar je eigenlijk niet blij van wordt, betekent dat je constant rondloopt met een ongelukkig gevoel: dit komt je zelfvertrouwen niet ten goede!


10. Laat de verwachtingen van andere los

Je kunt niet iedereen te vriend houden. Moet je, volgens mij, ook helemaal niet willen. Er is maar één persoon van wie de mening over jou écht belangrijk is, en dat ben je zelf. Leer te vertrouwen op jezelf en op de keuzes die je maakt. Hoe je geluk niet afhangt van een ander lees je hier. Dit is jouw leven. Wat anderen ervan vinden en verwachten is helemaal niet belangrijk!
Stoppen met pleasen, zodat je kan beginnen met het leven te leven waar jij blij van wordt.


En jij? Wanneer begin jij met het leven te leven waar je blij van wordt? Laat je ons weten welke tip voor jou het beste werkt? Ik vind  leuk om te horen!Tags


Dit vind je misschien ook leuk

Samen blijven uit gewoonte
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}